Скиато блог

Как премина нашето пътуване из гръцката ...

Скиато 2024/06/10 18:18:59
Как премина нашето пътуване из гръцката планина Тимфи? За това ще ви разкажем малко по-надолу.

Датите на следващото ни есенно пътуване в този невероятен район са 2-6-ти октомври, като сме предвидили промяна в програмата, за да включим като опция още един връх - страховитият Астрака (на първата снимка).

Два са периодите, в които Тимфи се показва в най-красивите си окраски – зеленото и цветно в началото на лятото и меките цветове на есента с прошарените гори.

Прочетете как видяхме Тимфи и Загория по време на посещението си в периода 5-9-ти юни и заповядайте с нас наесен!

Какво предлагаме?

• 1 нощувка във високопланинска хижа, която ни дава достъп до върховите части на планината;

• 3 нощувки из селцата на Загория, в традиционни каменни къщи – семейни хотелчета, които предлагат отлично настаняване и автентична кухня;

• Пълна обиколка на забележителностите на Тимфи – както природни, така и културни;

• 3 дни стабилни преходи през върхове, ждрела и долини, за да опознаем планината от всички страни – първенецът Гамила, Драконовото езеро, каньоните Викос и Мега Лакос, изворите на река Воидомати, отвесите на кулите на Папиго и долината на Аос;

• Малка група с водач, с която да изживеем приключението по-пълноценно заедно;

• Организиран превоз и трансфери на багажа ни (освен на хижата).


Пълна програма тук: https://skiato.eu/events/tymfi/

Водач: Любен Грънчаров

Ще ви разкажем първо за един каньон - Мега Лакос е малко познат, защото остава встрани от повечето пешеходни програми в Тимфи, които се изчерпват с изкачване на първенеца Гамила и посещение на Драконовото езеро. И това е съвсем в реда на нещата, защото Тимфи предлага толкова много – каньонът Викос, изворите на Воидомати, Гамила, Астрака, Драконовото езеро.

Но именно дивият Мега Лакос е брънката, която ни позволява да навържем в всички тези природни забележителности и да направим един завършен кръг, без да повтаряме пътеки и панорами. В нашата програма опознахме почти всичко, което предлага Тимфи – планински върхове и вертикални бездни, карстови извори и пещери, дълбоки ждрела и незнайни маршрути с безкрайни гледки към близките гръцки и албански планини.

Пътеката през каньона ни дава поглед към бездните на Тимфи отвисоко и едновременно с това от много близка дистанция, защото за разлика от маршрута през Викос, тук се движим не по дъното на каньона, а траверсираме високо един от скатовете му.

Нашият маршрут преминава през селата от двете страни на Викос, до дъното на бездните на известния каньон, емблема на национален парк Викос-Аос. Движим се сред зелени гори и покрай изворите на кристалната Воидомати, изкачва се до кацналата на премката между Плоскос и Астрака едноименна хижа, както и до първенеца на планината връх Гамила.

По пътя си нощувахме из селцата на Загория, разгледахме каменните творения – къщи, църкви и мостове, сътворени от старите Епирски майстори, поседяхме в сянката на чинарите, както и опитахме от вкусната гръцка кухня. Имахме и една вечер във високопланинската хижа, в сянката на внушителния връх Астрака.

Но защо започнахме с Мега Лакос? Изненадващо или не, именно тази неизвестна част от програмата като че ли впечатли най-много всички от нашата малка група. Преминаването по въздушната пътека на Мега Лакос ни дава усещането за дива и малко посещавана планина, осмисля и придава завършен вид на целия изключително разнообразен маршрут, който направихме.