Скиато блог

Размишленията на нашия колега Kaloyan 'Kofe' ...

Скиато 2020/11/13 13:37:36
Размишленията на нашия колега Kaloyan 'Kofe' Peychev на тема условията за ски в зимната планина:

Колко важни са условията в зимната планина?

За да имаме един ден с невероятни спомени от нашия ски тур, наистина е важно да уцелим максимално добри условия за това.

Това зависи от можество фактори - метеорологичи условия, качество на снега, количество сняг и неговото разпределение по склонове с различно изложение. И още един куп други фактори, които могат да направят нашето преживяване пълен триумф или разочарование.

Воденето в зимната планина в средата на сезона е коренно различно от това, в периодите без много сняг. Задачата на ски водача е да съобрази всички условия, за които стана въпрос, както и големината на групата, нивото на ходене/каране на различните участници.

За щастие ски водачите са достатъчно опитни и са експериментирали карането на ски върху себе си - от неблагоприятни до абсолютно перфектни условия. Това развива усет за намирането на най-добрия сняг и повишава неимоверно вероятността в денят на вашия тур да попаднете на най-подходящият склон и да пиете най-вкусната бира след това.

Разбира се, има и дни, в които условията могат да са съвкупност от всичко най-лошо в планината. Тогава всички сме безсилни да намерим хубаво каране или дори хубави гледки. Най-добрата възможност в такива дни обикновено се оказват минералните басейни, които сякаш по поръчка са разположени в близост до повечето ни зимни курорти 🙂