Скиато блог

Следващата седмица заминаваме на 5-дневен ...

Скиато 2024/05/30 18:13:20
Следващата седмица заминаваме на 5-дневен тур в Тимфи в Северен Пинд в Гърция (5-9-ти юни), а през юли месец ни очакват две големи приключения из Кавказ – в Сванети и в Тушети и Казбеги.

❓Каква е разликата между двете програми❓

Очаладаг, Сванетия! – 4-11-ти юли

Сванети е перлата на Грузинския Кавказ, не само заради гледките към най-високите и впечатляващи масиви на планината – Ушба, Шхара, Тетнулди, Лайла и Безенгийската стена, но и заради облика си на район със самобитна култура, език и нрави, както и с уникална история и традиции.

Част от Грузия, която е абсолютно задължителна за посещение и, макар приключенията в страна като Грузия да са гарантирани, ще се движим по сравнително утъпканите маршрути на Транскавказката пътека. Преходите са с умерена трудност, и, макар и да има ден с изкачване на 1600 метра денивелация, следваме добри пътеки с умерено темпо, което прави преходите достъпни за средно подготвени планинари. В рамките на 8-дневната програма ще нощуваме в къщи за гости, а багажът ни ще бъде транспортиран от 4х4.

Гамарджоба, Сакартвело! – 18-30-ти юли

13-дневната ни програма в Тушети и Казбеги преминава през диви райони и определено е подходяща за по-приключенски настроените. Програмата включва пешеходно преминаване на два високи над 3300 метра превала, две нощувки на открито в палатки, а багажът ни ще ни съпътства къде на коне, къде с 4х4. Макар технически маршрутите да не са твърде трудни, денивелациите и продължителността на програмата увеличават предизвикателството.

Ще прекосим скотовъдния район на Тушети, възможно най-изолираната част на Грузинския Кавказ, ще изкачим високия превал Ацунта, ще прекосим Хевсурети и столицата Шатили – царството на миналото със своите костници и крепости, за да завършим тура в подножието на връх Казбек, прехвърляйки се през превала Чаухи.

Програмата представлява един завършен кръгов маршрут с начало и край столицата Тбилиси, който изобразихме на картите от снимките в публикацията.

И двете пътувания са потвърдени и имат възможност за попълнения в групите.

Въпроси и уточнения на ✍info@skiato.eu, ☏0884 297 416
Водач: Любен Грънчаров