Скиато блог

С колеги-водачи често сме обсъждали ...

Скиато 2020/11/17 19:13:45
С колеги-водачи често сме обсъждали важността на периодичните тренировки с лавинната екипировка и причините да ги пропускаме. Или да се сетим за тях в момент, в който условията ни примамват да покараме, вместо да се рием в снега и да си припомняме спасителни техники.

Така стигнахме до идеята да съчетаем полезното с приятното, а именно, да използваме откриването на сезона по ски курортите (когато ски картите са по-евтини) за да си направим една предколедна лавинна тренировка – търсене с лавинна екипировка, в различни сценарии, но със ски на краката, като влизаме отгоре по склона и търсените са под нас. Естествено, за тази цел се налага и да покарваме между кръговете:)

Получава се наситен и динамичен ден, в който не само успяваме да упражним качествено работата с уред, сонда и лопата, както и техниките за обхождане на лавинно поле, сондиране и изкопаване, но и да покараме ски. Към това добавяме и упражненията за транспортиране на пострадал, предварителен преговор на основните положения при търсене, както и работа по ски техниката, и се получава едно много разнообразно двудневно занимание.

Ще работим в малка група (до 6 участника), датите са 19-20-ти декември, локация - Банско. Още информация за програмата тук: https://skiato.eu/events/лавинна-тренировка

В началото на зимата снегът е още малко и не позволява пълноценни упражнения за изучаване на структурата му и направа на тестове, например, но пък е достатъчно за упражняване на техниките на търсене. За пълен курс по лавинна безопасност препоръчваме лавинните курсове на БАССЕС, които са безспорен авторитет в обучението. В нашето занимание ние се фокусираме върху предсезонната тренировка на техниките на търсене на пострадал в едни по-динамични условия и на "по-истински" полигон.

За хората, които не са пипали лавинен уред и нямат опит в ски туринга предвиждаме отделна група и една малко по-различна версия, която включва въведение в пантенето и лавинната безопасност: https://skiato.eu/events/лавинна-тренировка-2