Скиато блог

Нашият колега @Dimitar Berov прекарва тази ...

Скиато 2021/01/04 16:11:02
Нашият колега @Dimitar Berov прекарва тази зима предимно по склоновете на Пирин. Ето и неговите наблюдения за началото на сезона:

Зимата е в Пирин от едва две седмици, а вече минахме през няколко типични ‘фази’ на снежния сезон. Започнахме през третата седмица на месеца със ниски температури и серия от средиземноморски циклони, затрупали планината с 100-150 см сняг над 2000 м.н.в. и снежна основа до почти 1000 м.н.в. - изненадаващо добро начало на ски сезона. Последва затопляне и няколко поредни дена каране в пудра по пистите на Банско и Безбог (преди да пуснат траковете).

После дойде така типичното за последните зими южно нахлуване - озовахме се на ‘грешната’ страна на фронта, преминаващ над Европа, което ни донесе топло пролетно време в долините и ураганни ветрове по билата. Все пак, над 2000 м зимата остана, и макар че фьонът издуха хубавия сняг от билата, имаше и ‘бонус’ - подветрените и сенчести декемврийски-студени склонове на Пирин се донапълниха със сняг, и на места снежната покривка вече е над 150 см, а клека вече почти го няма.

Дойде и новогодишната изненада - застудяване и бонус от 5-10 см нов сняг в алпийския пояс. И така, в първия ден на новата 2021-ва година любимите ни за ски части на Пирин се оказаха готови за всякакви спускания и ски преходи - нещо което миналата зима не се случи почти до края на февруари. А с идващата серия от валежи в идните 10 дена, вече наистина ни чака една истинска ски зима във високите части на любимата планина.

Ако имате желание да откриете нови части на Пирин със ските си, да се спуснете по най-снежните и добри склонове в планината, или да направите някой по-дълъг и предизвикателен ски тур - пишете ни, ще се радваме да ви предложим варианти за едно- и многодневни турове и фрирайд карания (със или без лифт). Засега се концентрираме върху циркусите около Вихрен и Безбог, но с идването на новия сняг, току виж ‘заработят’ и други любими части на планината в по-ниското...