Скиато блог

Още през изминалия сезон имахме чуждестранни ...

Скиато 2020/12/14 15:33:36
Още през изминалия сезон имахме чуждестранни клиенти, които се отказаха да се завърнат отново при нас, за да не летят със самолет - от екологични съображения. От гледна точка на днешния ден, далечните пътувания през граници и по въздуха с цел да караме ски ни се виждат още по-трудни и несъответстващи на духа на времето...

...Крайно време е да погледнем с други очи на това, което имаме около нас...

През този сезон заедно с нашия колега Dimitar Berov стартираме с поредицата, която нарекохме "Свободни не-програми" (линк в коментар), защото смятаме да излезем от рамките и да търсим вдъхновението по различен начин из познатите ни планини.

“Хубава ли е пудрата по склон в далечна букова гора, ако няма кой да се спусне там?”

Планините ни са пълни с прекрасни върхове, дълбоки и стръмни гори, ридове и улеи, които за съжаление са подходящи за ски само за кратки периоди през годината и карането там е въпрос на малко въображение, много проучване, чакане на прогнози и дебнене на подходящи метео условия. Често това са изолирани локации, южни склонове (Рила, Пирин, Витоша) или широколистни горски склонове с малка надморска височина (Стара Планина). Има цели зими, в които там скиорски крак не стъпва, поради липсата на сняг, условия и ентусиазъм. Но когато парченцата от метео пъзела и снежните условия се наредят, там се случват чудеса, за които след това си спомняме много зими наред.